The Common UX Designer’s Mistakes and How to Avoid Them


The Common UX Designer’s Mistakes and How to Avoid Them

UX design is a significant component in web design and development. It helps you to make users fully satisfied with the overall design of your website, assist them to achieve their goals and improve the usability of your site eventually.

Your product/service may be of high standards, but if your website UX is unsatisfactory, then you start experiencing several problems such as low CTR on your website, high bounce rate, and poor conversion rate.

Clients and stakeholders have high exceptions from web designers. They want everything to be perfect. But, customer’s taste and web design trends keep changing from time-to-time, making it difficult for digital designers to come up with good looking websites at all the times and take further steps to make those websites more user-friendly. As a result, new as well as experienced designers make UX mistakes that should be avoided. Have a look at some of the main UX mistakes and useful tips how to avoid them:

1. Focusing on site background in place of content
Using a full and appealing background image is a new trend in web design and development industry. However, there are numerous website owners that don’t comprehend the objective of using background images- which is to draw the attention of users and complement the content above the fold.
However, there are many websites that have a stunning background image, but they lack content above the fold. In this case, visitors have to scroll down or visit other pages to get more information about the website. Such websites lack effectiveness when it comes to attracting visitors towards the site.
Solution:
Your website background should be appealing, but it should not grab too much attention of users. The main title and the content (either text or videos/infographics) of the website must be eye-catching.

2. Asking Too Much Information From Customers
There are lots of websites that ask for too many and sometimes extremely personal information when users sign up their newsletters, seek help following critical issues, make a query, etc. Generally, website forms ask for the following information:

Name
Company
Address
City
State
Zip
Phone
Fax
Email
Preferred contact method
Comments

In most of the cases, people don’t want to spend their precious time in filling up too many fields into the forms. If you have this type of form on your website, it may kill your site conversion rate up to a great extent.
Solution:
Don’t ask for extremely personal information when visitors deal with your products/services or get engaged with you. You can trim down your website form to just 4 required essentials which are:

Name
Phone
Email
Comments/Messages
3. Your website is not Mobile Responsive
Mobile responsiveness allows websites to accommodate the layouts according to the visitor’s screen resolution when they browse sites on a mobile device, PC/laptop, tablet or other hand-held devices.

These days, more and more people are browsing the Internet through various mobile devices and their numbers have surpassed the people on desktop computers.

If your website is not mobile responsive, people will face problems while accessing your site through mobile devices. They may find your website in broken form and will leave immediately with a bad user experience. Such unhappy visitors will never come back to your site, which means a big blow to business.
Solution:
Adopt the mobile-first approach and make your website mobile responsive. This will offer seamless and smooth browsing experience to your users on different mobile devices.
4. Unnecessary Elements

While creating a website or its pages, web designers often place too many unnecessary elements in a single page. They do so with an intention to draw the user’s attention. However, it may backfire you as well. If your audience finds no enough white space on your web page, it is possible that they may miss valuable information about your business/products/services.
Solution:
Strike the right balance between the necessary elements and some breathing space on your website. It will help visitors to get useful information easily and quickly.
5. Lack Of Call To Action Buttons
All websites are made with an intention to fulfill specific goals. If you operate a website, you must have some targets as well in terms of leads, sales, sign-ups, readership, page views, website traffic, etc.

When you want to encourage visitors to take action (place a purchasing order, newsletter subscription, call you regarding your products/services, etc.) on your website, your website needs to have the clear and well-designed call to action buttons. Its absence will slash the outcome of your marketing efforts (aimed at boosting the conversion rate of your site).
Solution:
Your website must have bold and easily visible CTA buttons so that you can encourage customers to take your desired action.
6. Using too many Colors and Fonts
Some web designers use too many colors and fonts while creating new websites. It can make a website clutter and complicated, which can drive visitors away.
Solution:
A perfect design is not just about creating a new website by using a variety of fonts and colors. Choose a perfect blend of colors and fonts and make your website eye-catching. If possible, don’t use more than 3 colors in your website design. Avoid using too many stylistic fonts. Use only 2-3 fonts consistently across your website to maintain uniformity.
7. Slow website
Most of the visitors expect websites to load quickly within a few seconds. If your website/its pages take more time to load, visitors may have a negative user experience. In this case, they will leave your site instantly and may browse other similar fast loading websites. Apart from this, slow loading speed can provoke search engines to push your website down in search results.
Solution:
To gain a good ranking in search engines and offer the best user experience to your visitors, take all possible steps to make your website faster.
8. Site’s navigation issue:
Website navigation is an important aspect that determines its ability to attract visitors towards the site and push them through the conversion funnel. It allows visitors to quickly look for the information they need. It also helps search engines to index your important information easily into search results.

If your site’s navigation is scattered and confusing, users will face difficulties to find useful content and they will relinquish your website quickly.

Solution:
Keep the website structure in the easiest and simplest form and take all possible steps that could improve website navigation. In a nutshell, you can do the following-

Divide categories and sub-categories clearly,
Facilitate breadcrumb navigation (secondary navigation) on your website,
Attach clickable links to all navigation elements and
Add alt attributes to all clickable images.
Endnote:
These are some of the main common UX mistakes made by web designers. As a professional UX designer, you should avoid these mistakes and make experiments to come up with the best web designs.

Author Bio:
Tracey Jones is a web enthusiast renowned web developer working for web design company over 5 years. Apart from this, she is passionate for writing informational blogs and articles on WordPress, plugins, themes and a lot more. To keep up with her latest publications, tail her on twitter.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *